Holandija: Uspješno završen forum privrednika bh. dijaspore

Ambasada Bosne i Hercegovine u Holandiji, tokom vikenda, bila je domaćin prvog ‘Business foruma za zemlje Beneluxa’ (Belgija, Holadija i Luksemburg). Udruženje bh. privrednika u Holandiji ‘Business club BiH-NL’, organizator uspješno završenog foruma na temu ”Partnerstvo bh. privrede i dijaspore. Dioničarskim društvom u budućnost razvoja ekonomije BiH” ujedno je obilježeilo deset godina svog postojanja i rada.

Učesnici prvog ‘Business foruma za zemlje Beneluxa

Učesnici prvog ‘Business foruma za zemlje Beneluxa’

Nj.E. Ahmet Halilović, ambasador BiH u Holandiji i Naida Ribić, predsjednica 'Bussines cluba BiH-NL'

Nj.E. Ahmet Halilović, ambasador BiH u Holandiji i Naida Ribić, predsjednica ‘Bussines cluba BiH-NL’

Na samom početku, prisutnima se obratio Njegova ekscelencija Ahmet Halilović, ambasador BiH u Holandiji, koji je pozdravio prisutne goste iz osam evropskih država i poželio im dobrodošlicu. U ime ‘Bussines cluba BiH-NL’ gostima se za dolazak i učešće u Forumu zahvalila Naida Ribić, predsjednica Udruženja, te prisutnima poželjela sretan i uspješan rad.

– Svjesni smo da našu domovinu iz krize u kojoj se trenutno nalazi može izvući samo zdrava ekonomija i uspješno poslovanje po EU normama, a to možemo, i moramo, uraditi zajedno! Vlastima u BiH i lokalnim partnerima moramo se nametnuti svojim znanjem, iskustvom i ekonomskim vrijednostima, dok još nije kasno. – istakla je Naida Ribić.

Uvodnu riječ, o trenutnim nastojanjima bh. dijaspore usmjerenim ka investiranju i pokretanju poslovnih projekata u matičnoj državi, dao je Hasan Šehović, predsjednik GO Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine (SSDBiH).

Hasan Šehović, predsjednik GO SSDBiH

Hasan Šehović, predsjednik GO SSDBiH

– Cilj SSDBiH je da približimo BiH evropskim fondovima i evropskim trendovima poslovanja, te povežemo bh. privrednike sa našim uspješnim ljudima u dijaspori, kako bi se pokrenuli zajednički poslovni projekti za dobrobit države. Međutim, nama je potrebna strategija države BiH, koja bi definisala prioritete ulaganja. – rekao je u Šehović i naglasio U BiH tretnutno ima 50% neobrađenog poljoprivrednog zemljišta, a s druge strane imamo 50% nezaposlenog stanovništva. Također, banke koje posluju u BiH imaju na raspolganju oko dvije milijarde neiskorištenih kreditnih sredstava, što govori da BiH trebaju i hrabri ljudi, koji će se usuditi povući ta kreditna sredstva i uložiti ih u poslovne projekte.

Učesnici prvog

Učesnici prvog ‘Business foruma za zemlje Beneluxa

Tokom održavanja Foruma, upućene su ozbiljne kritke na račun bh. vlasti, koje ne čine ništa kako bi zaštitile strane investicije, te na taj načih ohrabrile strane investitore za veća ulaganja u BiH. Navedeni su i problemi sa kojima se susreću strani investitori, prilikom pokretana poslova u BiH, a prije svega komplikovan i dugotrajan proces registracije firme, te mito i korupcija, koja je BiH, zajedno sa Kosovom, svrstala na sam vrh svjetske liste država po rasprostranjenosti korupcije u politici i javnoj upravi.

Maida Bećirović, zamjenica direktora FIPA-e

Maida Bećirović, zamjenica direktora FIPA-e

Najviše pitanja upućeno je Maidi Bećirović, zamjenici direktora Agencije za inostrana ulaganja u BiH (FIPA), koja je tokom svog obraćanja navela uslove za registraciju firme u BiH, te objasnila zakonske razlike koje se odnose na entitete Fedraciju BiH i Republiku Srpsku.

– Agencija (FIPA) s ciljem unapređenja stranih investicija besplatno daje podršku direktnim stranim investitorima i pruža im potrebne informacije kako bi olakšali priliv sredstava u BiH. Agencija pomaže nadležnim vlastima da poboljšaju zakonski okvir za strana ulaganja. FIPA također pomaže investitorima da uspostave kontakte s javnim i privatnim sektorima u BiH, kako bi uspostavili partnerstvo istakla je Bećirović te pozvala sve prisutne, potencijalne investitore iz dijaspore, da ulože sredstva u poslovne projekte u BiH, navodeći kako će im FIPA biti na raspolaganju za svu potrebnu pomoć i podršku.

Ahmet Kemal Baysak, Generalni počasni konzul Bosne i Hercegovine u Turskoj, bio je ujedno i počasni gost poslovnog foruma. Tokom svog obraćanja istako je pozitivne strane ulaganja u BiH, a kao uspješnu stranu investiciju naveo je primjer formiranja IUS-a (International University of Sarajevo) od strane turskih investitora.

Ahmet Kemal Baysak, Počasni konzul BiH u Turskoj i Džebrail Bajramović, vlasnik tri firme Švedskoj

Ahmet Kemal Baysak, Počasni konzul BiH u Turskoj i Džebrail Bajramović, vlasnik tri firme Švedskoj

– Do sada je u IUS uloženo 35 miliona eura, a sa izgradnjom kampusa koji je planiran, ukupna investcija će biti oko 60 miliona eura. Trenutno IUS ima 300 zaposlenih i oko 3.000 studenata iz svih krajeva svijeta, što je dokaz uspješne investijce u BiH – zaključio je Baysak.

Lejla Baraković, vlasnica 'a HEALTHY body’

Lejla Baraković, vlasnica ‘a HEALTHY body’

U drugom dijelu programa, prisutni gosti foruma su imali priliku vidjeti prezentacije uspješnih članova bh. dijaspore, koji su osnovali firme i pokrenuli privatne poslove u Holandiji, Njemačkoj, Švedskoj, Turskoj i Austriji.

Kao pozitivni i održivi primjeri istaknute su firme: ‘a HEALTHY body’ u vlasništvu Lejle Baraković, ‘Boske Bosanska soba’ u vlasništvu Aide Kasum, ‘IM GRUP International’ u vlasništvu Adnana Ibrahimovića, ‘Geotec Survey B.V.’ u vlasništvu Željka Javora i tri manje firme u vlasništvu Džebraila Bajramovića u Švedskoj.

Učesnici Business foruma nakon panel diskusije

Učesnici Business foruma nakon panel diskusije

U sklopu poslovnog foruma održana je i panel diskusja, tokom koje su doneseni zaključci. Osnovni zaključak foruma je kako treba nastaviti sa organizacijom okupljanja i udruživanja bh. privrednika u dijaspori, kako bi se omogućio protok informacija i ideja za zajednička ulaganja u matičnu državu, te da su turizam i proizvodnja organske hrane, dva najperspektivnijia sektora za ulaganje stranih investicija u BiH.

Nakon radnog dijela foruma, upriličena je zakuska uz prigodan muzički program i ‘rođendansku tortu’ koju je povodom obilježavanja 10 godina postojanja ‘Business Club BiH-NL’ dobio od ‘Boske Bosanska Soba’ iz Holandije. Voditelj programa bio je Adnan Mešanović.

Članovi Predsjedništva 'Business Cluba BiH-NL'

Članovi Predsjedništva ‘Business Cluba BiH-NL’

You may also like...