Restart – povezivanje dijaspore sa domaćim kompanijama

Restart – poslovna ambasada za bh.dijasporu, uz podršku fonda Market Makers i Ambasade Švicarske u Bosni i Hercegovini, organizirala je u Sarajevu događaj umrežavanja za sve koji su zainteresovani da BiH naprave boljim mjestom za život i rad, bilo da se radi o pristupu kompanija novom tržištu (Top 15 zemalja dijaspore ili bh. tržište), ulaganjem u projekte / startupe u Bosni i Hercegovini, ili podršci inicijativama za ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine.

Događaju je prisustvovalo oko 150 učesnika iz BiH i dijaspore

Događaju je prisustvovalo oko 150 učesnika iz BiH i dijaspore

“Ovaj događaj je odličan metod da povežemo organizacije i pojedince diljem svijeta da dođu sa idejama i nađu partnere za svoje projekte, ističu u timu Restart, poslovne ambasade za bh.dijasporu”, kazao je za naš portal Salih Musić, direktor Restarta.

IMG_0465

David Kramer, Zamjernik direktora za saradnju Švicarske ambasade u BiH

Dodaje da iako  mnogi imaju sumnje, tim Restarta smatra da je u Bosni i Hercegovini moguće uspostaviti uspješnu firmu sa visokokvalitetnim osobljem koje može ponuditi usluge prema potrebama svjetskih tržišta.

Nina Mišković, šefica kabineta Ministarstva

Nina Mišković, šefica kabineta Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH

Tome svjedoče i brojni primjeri ulaganja iz dijaspore u kompanije koje danas rade za internacionalne klijente u Americi, zapadnoj Europi, Australiji i drugim zemljama svijeta.

Ipak, radi se samo o ličnim inicijativama, a za velike korake i velike investicije potrebno je formirati “ekosistem”, kompletnu infrastrukturu koja će raditi na mijenjanju slike Bosne i Hercegovine, kao ratom poharane zemlje pune sukoba, u destinaciju za biznis., naveo je on.

Vernisa Rejhan, APU Network

Vernisa Rejhan, APU Network, Stockholm Švedska

Smatra da iako puna određenih nedostataka, BiH ima i velike prednosti ali i mogućnosti za razvoj biznisa. “Stoga je bitno okupiti sve ključne aktere koji će svojim zajedničkim nastojanjima, upornim radom, te kvalitetnim projektima kreirati preduslove za ekonomski razvoj naše zemlje”, kazao je Musić.

Igor Kovač, i-platforma Švicarska

Igor Kovač, i-platforma Švicarska

Događaj je rađen u saradnji sa organizacijama APU Network – Švedska, i-platforma – Švicarska, Stećak – Norveška, Bosnian American Professionals Association – BAPA – SAD, Bosnian-American Friendship Association – Bosna i Hercegovina i druge.

You may also like...