Zajednička budućnost građana BiH i njene dijaspore nema alternativu

Osmi po redu Kongres dijaspore Bosne i Hercegovine u organizaciji Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine (SSDBiH) održava se danas u Sarajevu, a tema kongresa je “Dijaspora i BiH zajednička budućnost“.

Hasan Šehović, predsjednik SSDBiH i Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH

Hasan Šehović, predsjednik SSDBiH i Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH

Hasan Šehović, predsjednik SSDBiH tokom otvaranja Kongresa obratio se prisutnim delegatima i visokim zvanicama, ističući da zajednička budućnost građana BiH i njene dijaspore nema alternativu.

“Zajednička budućnost je neophodna, bez obzira što se dva miliona naših građana nalazi izvan granica BiH, u 52 zemlje svijeta. Možda smo teritorijalno izvan granica, ali mi smo ovdje prisutni. To je naša poruka, zajednička budućnost. Želimo da zajedno gradimo bolju BiH“, kazao je Šehović.

Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH prilikom svog obračanja na Kongresu, istakla je opredjeljenje aktuelne vlasti da uredi politiku i odnos države BiH prema dijaspori.

“Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH će iskoristiti dobru saradnju sa našom dijasporom koju smo intenzivirali protekle godine. Opredjeljenje Vijeća ministara BiH je da do kraja godine uredimo politiku prema dijaspori čime bi sveobuhvatno riješili pitanja koja želimo urediti. To su ekonomska, kultura, obrazovna, sportska i sva ostala koja dijasporu povezuju sa domovinom i koja će im omogućiti da postanu bio bh. društva. To je naša namjera i nadam se da ćemo u tome uspjeti i želim da kažem da smo u ime Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH učinili sve da im pokažemo tu našu opredijeljenost“, rekla je ministrica Borovac.

Tokom Osmog kongresa SSD BiH, osim izbora novog predsjednika i dva potpredsjednika, planirani su okrugli stolovi o temama: “Uticaj dijaspore na ekonomskij razvoj BiH“ i “Očuvanje maternjeg jezika i identiteta građana BiH u dijaspori kroz dopunske škole i kulturne aktivnosti“

You may also like...