Holanđanin koji oduševljava: igra kolo, pjeva sevdalinku i voli ćevape

Joost Spijkers nije Bosanac, ali pjeva Šantićevu ‘Eminu’ kao da je rođen u Sarajevu ili Mostaru i šali se s bosanskim prijateljima kao da je odrastao na Baščaršiji. Holandski glumac i muzičar na prvu zbunjuje, ali vrlo brzo vas pridobije i uvijek iznova oduševi veselom naravi i neposrednošću. U posljednje vrijeme sve prisutniji je na skupovima bh. dijaspore u Holandiji gdje pjeva i zabavlja goste. On je član popularne holandske teatarske grupe “Ashton Brothers”.

„Moja maćeha je Bosanka, znate, a da to nije nešto površno, govori činjenica da sam kao osmogodišnje dijete svake nedjelje pohađao jugoslavensku dopunsku školu u Amsterdamu. I, nije to bilo tek reda radi, pazite, ja Joost Spijkers, holandski dječak, nosio sam uredno crvenu maramu oko vrata i plavu kapicu – i pjevao ‘Druže Tito mi ti se kunemo’!” – ističe uz osmijeh Joost Spijkers.

Joost Spijkers

Joost Spijkers

„Nekako tada ću prvi put čuti sevdalinku koja mi se baš i nije dopala ‘na prvu’. Zvučala mi je nekako previše tužna i dosadna. Zanimanje sam pokazao samo za ‘kola’ uz harmoniku iako sam shvatao i osjećao veliku emociju koja leži u toj pjesmi. Gledao sam moju maćehu kako plače, iz neobjašnjivog razloga, duboko iz srca, čim bi čula sevdalinku, a ja sam suosjećao s njom i htio sam je utješiti, iako sam znao da ta tuga i patnja dolazi iz takve dubine koju ja nikada neću moći dosegnuti“ – nastavlja Spijkers.

Nedugo poslije, Joost će prvi put i zapjevati sevdalinku, u teatarskoj školi u Amsterdamu.

„Svi su htjeli biti posebni, a ja sam se pojavio s pjesmom koju nikad niko nije čuo, na jeziku koji niko nije razumio. Svi su gledali u mene. Profesori su bili dirnuti“ – prisjeća se Joost.

Sevdah je veselog holandskog momka doveo do ljubavi i braka sa Sarajekom, balerinom Ivom Lešić. O ljubavi prema sevdalinki i Sarajki, Joost Spijkers iskreno govori.

„Iva je samo produbila tu ljubav i nije slučajnost da sam zaljubljen u jednu Bosanku, jer slučajnosti ionako nema. Ali to nije sve. Kada sam bio u pubertetu bio sam s roditeljima na Jadranu, na godišnjem odmoru. Tu sam se prvi put zaljubio u životu. Dopisivao sam se s tom djevojkom iako nisam govorio baš nešto srpsko-hrvatski jezik pa sam požurio da ga naučim. Djevojka mi je slala kasete s muzikom ‘Bijelog dugmeta’, ‘Azre’, ‘Hari Mata Hari’, ali i Himze Polovine, Predraga Cuneta Gojkovića, Zaima Imamovića, Šabana Bajramovića, Esme Redžepove… Da bih to razumio, slušajući tu muziku, bolje sam savladao jezik. Godinama poslije, na jednom od nastupa s grupom ‘Ashton Brothers’ zapjevao sam sevdalinku ‘Evo srcu mom radosti’. Iva, moja današnja supruga, bila je u dvorani s prijateljicom. Kada me čula kako pjevam, okrenula se prijateljici i rekla: `To će biti moj muž, udat ću se za njega!` Zamislite, nakon par godina sreli smo se i zaista – vjenčali.“

Joost zna jako puno sevdalinki iz slušanja, a nerijetko ih izvodi na profesionalnom nivou.

„Pjevam sevdalinku s mojom teatarskom grupom, pa i u mjuziklu ‘Tsi, Tsi Tsigane’. Iskreno, pjevanje sevdalinke, pored Ive i moje najdraže i najpametnije dvoje djece na svijetu – je moja najveća ljubav. Kada pjevam sevdah izgubim osjećaj realiteta ovog svijeta – jednostavno lebdim“ – govori Spijkers čije je srce jednako zarobljeno, kako sevdahom, Bosnom, ali i iskrenom naklonosti prema Bosancima.

”Bosanci su primjer kako treba živjeti, plesati i pjevati sve do smrti. Uspavani Holanđani, naviknuti na dosadnu kišu i priču o zabrani ‘burke’ – mogu puno toga naučiti od Bosanaca i Hercegovaca. U Ambasadi Bosne i Hercegovine u Holandiji, sam nedavno imao čast da pjevam uz pratnju Miše Petrovića. To je ona fešta za koju se nadaš da nikad neće završiti, tako je bila dobra atmosfera.“

Za kraj nam govori kako je predivno iskustvo biti zet Zorana i Mirjane Lešić, uglednih članova bh. zajenice u Holandiji.

Joost Spijkers sa suprugom  Ivom Lešić

Joost Spijkers sa suprugom Ivom Lešić

“Uvijek sam bio posinak, ‘šatro Bosanac’, a sad sam pravi, punokrvni bosanski zet. Kod mojih punca i punice, osjećam se kao kod kuće!” – presretan je naš sagovornik uz dodatak da s voljenom Ivom pokušava svako ljeto otići do njenog rodnog Sarajeva.

“Budu to dvije sedmice pune ćevapa u somunu, kolača i sladodela iz ‘Egipta’ iako obaveze s teatarskom grupom znaju nekad to i skratiti… Iva i ja smo pokrenuli ‘WereldDansFabriek’, udruženje koje producira predstave iz svijeta plesa, muzike iz cijeloga svijeta, a rado bi priredio posebni komad gdje bi samo pjevao sevdalinke“ – zaključuje na kraju razgovoara Joost Spijkers.

You may also like...