Crnadak: Belgija je dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak primio je 17. novembra 2016. godine u posjetu ambasadora Kralјevine Belgije za BiH sa sjedištem u Beču Willem van de Voordea.

Sagovornici su ocijenili da su politički odnosi između Belgije i BiH vrlo dobri i da nema otvorenih političkih pitanja. Tokom sastanka razmijenjene su informacije i pogledi u vezi aktuelnih zbivanja u BiH  i svijetu. Sagovornici su se dotakli i aktuelnih političkih tema u BiH, a zatim su razmijenili stavove u vezi nedavno završenih predsjedničkih izbora u SAD.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i ambasador Kralјevine Belgije za BiH Willem van de Voordea

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i ambasador Kralјevine Belgije za BiH Willem van de Voordea

Ministar Crnadak  je naglasio značaj dalјnje snažne podrške Belgije procesu proširenja EU i podrške Bosni i Hercegovini na europskom putu. Ambasador je tim povodom naglasio da će Belgija posebnu podršku dati Direkciji za europske integracije BiH, kao i mehanizmu koordinacije u BiH, kroz ustupanje svojih ekspertskih kapaciteta i prenošenje svojih iskustava, imajući u vidu da slične mehanizme Belgija već godinama koristi, što može biti od velike koristi za Bosnu i Hercegovinu.

Kada su u pitanju mogućnosti za razvoj bilateralne saradnje BiH i Belgije ministar Crnadak je ocijenio da aktivnosti u narednom periodu treba fokusirati na intenziviranje ekonomske saradnje.

S tim u vezi, ministar Crnadak je naglasio da su belgijske investicije dobrodošle u Bosnu i Hercegovinu, te da BiH ulaže napore da osigura dobru poslovnu klimu za sve investitore.

Sagovornici su se složili da BiH mora nastaviti sa procesom reformi na ekonomskom i unutrašnjem političkom planu

You may also like...